Село Царацово се поклони пред  делото на сподвижника на Васил

...
Село Царацово се поклони пред  делото на сподвижника на Васил
Коментари Харесай

Царацово почете паметта на дядо Иван Арабаджията

Село Царацово се поклони пред  делото на сподвижника на Васил Левски - Дядо Иван Арабаджията. На 13-ти февруари – деня, в който се навършват 122 години от гибелта му,  кметът на Община „ Марица “ Димитър Иванов, ръководителят на Общински съвет „ Марица “ Гергана Трендафилова, кметът на селото Димитър Петров, общинският консултант Георги Разпопов и ученици на ОУ „ Дядо Иван Арабаджията, сервираха венци и цветя пред паметника на огромния бунтовник в центъра на селото.
Прочетете още
Децата от началния курс изнесоха лиричен рецитал, а възпитаници от прогимназията показаха пиеса, отдадена на Дядо Иван, както е прочут той измежду съратниците си.

„ Село Царацово е столицата на българските революционерни апостоли, а бае Иван е техния татко и консултант “, написа бележитият български публицист Захарий Стоянов в „ Записки по българските въстания “.

Грамоти получиха най-активните читатели на библиотеката в читалището в селото, като най-малките от тях са се записали още до момента в който са били в детската градина.

Димитър Иванов поздрави жителите на Царацово и учениците във връзка патронния празник на учебното заведение и читалището в селото.

„ Събрали сме се на този площад, с цел да се поклоним пред делото на Бащата на апостолите, родолюбец  и бунтовник – Иван Атанасов Арабаджията. Гордея се, че един от най-преданите съратници на Левски,  деятелен участник  в подготовката на Априлското въстание, деятел на Съединението и депутат, е живял на територията на община „ Марица “, уточни в речта си градоначалникът.

Той прикани учениците да следват завета на великия български националреволюционер.  

„ Дядо Иван Арабаджията е съумял, тъй като е умеел да сплотява хората и те са му вярвали. Освен труженик за свободата на Отечеството, той е бил и поборник за основаването на повече учебни заведения в България, тъй като е знаел какъв брой е значимо образованието за бъдещето на нацията. Затова, скъпи възпитаници, трупайте знания и бъдете задружни, с цел да побеждавате и преуспявате в живота. Да бъдем сплотени и да демонстрираме добрина един към различен, с цел да преодолеем дружно компликациите, които ни сервира животът. Честит патронен празник! “, обърна се към присъстващите кметът на Община „ Марица “.

Кметът на с. Царацово Димитър Петров също приветства жителите и гостите на събитието.

„ Гордеем се с Дядо Иван Арабаджията, тъй като главно с помощта на него, още през далечната 1870 година, с. Царацово е имало учебно заведение. Деца, бъдете ученолюбиви и почтени наследници на Вашия патрон. Честит празник! “, съобщи Димитър Петров.

С едноминутно безмълвие всички склониха глава пред безсмъртното дело и всеотдайността на Иван Арабаджията, а отец Евгени отслужи панихида в негова памет.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР